Navrhnite dokonalú kuchyňu a nerobte chyby
1. Horné dvierka majú otváranie na pánty a sú príliš široké
Táto voľba pôsobí pohľadovo síce čisto a celistvo, avšak je veľmi nepraktická. Dvierka pri otvorení príliš zasahujú do priestoru a hrozia časté úrazy.
2. Mikrovlnná rúra je príliš vysoko
To sa často stáva v prípade, keď je rúra na pečenie umiestnená vo zvýšenej polohe a nad ňu sa dáva ešte mikrovlnka. Ak je spodná hrana rúry zarovnaná s pracovnou doskou, výška mikrovlnky nad ňou je už pre rad užívateľov v nekomfortnej, niekedy až v nebezpečnej polohe.
3. Umývačka je v kolízii s ostatnými dvierkami
V prípade, že je umývačka umiestnená v rohu zostavy, nie je možné súčasne vyberať čistý riad a rovno ho ukladať, pretože sa nedajú otvoriť druhé dvierka. Môže dôjsť aj k situácii, že nie je možné pri otvorení umývačky ukladať riad ani do horných skriniek, pretože vyklopené dvierka umývačky zaberajú potrebný priestor.
4. Zlá ergonómia celkovej dispozície
V tomto prípade ide o celkovo nevhodnú zostavu, ktorá nerešpektuje zásady pracovného trojuholníka, ktorého vrcholy tvoria drez, varná doska a ukladanie potravín. Celkový obvod trojuholníka by nemal presiahnuť 8 metrov a jedno rameno by malo mať ideálne rozmer 1,2 až 2,7 metra.
5. Varné centrum je hneď vedľa drezu
A medzi týmito hlavnými bodmi v kuchyni chýba odkladacia plocha. Správne by v týchto miestach mala byť hlavná pracovná – prípravná plocha.
Tým časté chybovanie nekončí. Do zoznamu je možné ďalej pridať nedostatočné osvetlenie pracovnej dosky, čo sa často stáva nad drezom, ktorý je umiestnený pri okne. Ďalej tu môžeme zaradiť nedostatok elektrických zásuviek potrebných pre drobné kuchynské spotrebiče. Veľkou chybou je tiež použitie nevhodných materiálov, ktoré sú zle čistiteľné a náchylné na zašpinenie. Určite je potrebné sa detailne zamyslieť nad využitím rohov a vyhnúť sa radšej rohovým drezom, pretože dolnú skrinku potom nemožno dostatočne efektívne využiť. Za chybu možno považovať tiež dispozíciu, ktorá sa dogmaticky riadi pôvodnými vývodmi, alebo umiestnenie ostrovčeku, ktorý sa do kompletne zariadenej miestnosti nakoniec ani nezmestí.
Na záver treba dodať, že vzhľad – teda výber farieb, materiálov a ich kombinácie – nemožno považovať „takmer" nikdy za chybný. Dôležité je, či sa užívateľovi výber na hotovej linke páči, alebo nie. Každý máme iný vkus, iné predstavy a každý vnímame farby a dekory inak. Len je potrebné sa starostlivo zamyslieť a radšej vyberať z veľkých vzoriek, ktoré predstavu priblížia, a dať si dopredu všetky použité materiály k sebe dokopy najlepšie na denné svetlo.
Ďalšie tipy a triky na ktoré by ste mali myslieť pri zariaďovaní kuchyne nájdete v brožúre, ktorú sme pre vás pripravili s dizajnérkou Ing. Ivou Bastlovou DiS: Kuchyne z diaľky aj v detaile